Avasújváros

Elhelyezkedés

Avasújváros része a sávnak amely összeköti az Erdélyi Medencét a Máramarosi Medencével, az Avas Hegység és a Gutin Hegység között. Avasújváros község az Avas Fennsíkon található a Talna patak völgyében, 37 kilométerre, ÉK irányba a megyeszékhelytől, a DN19 közúton. Hozzátartozó falvak: Rózsapallag, Ráksa, Kőszegremete, Nagyhegy.

Bemutató

A gyönyörű „Avas Ország”-ban fekszik, a Gutin és az Avas Hegység által körbezárt hosszan elnyúló fennsíkon.  Avasújvárost már az 1270-től említik az iratok. Neve tükrözi, hogy a környék települései után alapították. A helyi mondák szerint a falú többször változtatta a helyét. Az első Avas település az Újvárosi család birtokába tartozott, majd pedig a Móric, később a Báthori, Lónyai, Wesselényi család birtokába. Hosszú ideig Avasújváros volt „Avas Ország” központja, majd 1633-ban már városként említik az iratok. 1717-ben, a tatárjárás idején súlyosan lerombolták.

Mindezek által nem veszítette el varázsát. A helyi dombokat és mezőket bejárva festői képek tárulnak elénk, ásványvizes források, melyet a helyiek „borkút”-nak neveznek. A túrázást kedvelőket várja az erdő és a vadállomány, őzek, vaddisznók, farkasok, nyulak.


Proiect realizat cu contribuţia Uniunii Europene prin PNDR.

Pentru informații despre alte Programe desfășurate sub egida Uniunii Europene în România, cât şi pentru informaţii detaliate privind procesul de aderare al României la Uniunea Europeană, puteţi să vizitaţi pagina de internet a Reprezentanţei Comisiei Europene în România.

Acest site nu reprezintă poziţia oficială a Comisiei Europene. Întreaga responsabilitate referitoare la corectitudinea şi coerenţa acestor informaţii aparţine persoanelor care au iniţiat pagina web.

Toate informaţiile privind Programul Național de Dezvoltare Rurală furnizate prin acest site sunt distribuite GRATUIT şi nu sunt destinate comercializării.